Книга, присвячена знищеним під час Голокосту євреям, вийшла в Кременчуці

06 червня, 2018
У Полтавській області з'явилася друком книга «Ті, хто освятили Ім'я Творця», присвячена жертвам Голокосту в м. Кременчук.
У м. Кременчук Полтавської області побачила світ книга «Ті, хто освятили Ім'я Творця».

Ця книга - самостійне дослідження автора, Бориса Шепетівського, який народився і виріс в Кременчуці, а зараз проживає в м. Рішон ле-Ціон в Ізраїлі.

Видання присвячене тисячам євреїв, знищених під час Голокосту в м. Кременчук.

У книзі опубліковані близько 800 анкет на убитих в Кременчуці простих євреїв і понад 70 їхніх фотографій. Всі імена і прізвища наведені російською мовою та на івриті.

У процесі роботи над книгою автором були встановлені близько трьохсот невідомих імен знищених нацистами євреїв і знайдені понад 30 фотографій, які були передані в Яд ва Шем (Ієрусалим).

Крім того, в книзі наведені спогади понад 20 свідків, і в їх числі свідчення В'ячеслава Ходаковського, який нині живе в Ізраїлі, але який, будучи дитиною, дивом вижив в захопленому нацистами Кременчуці.

У книзі також опубліковані документи і матеріали з місцевих газет воєнного часу, серед них з газети «Дніпрова хвиля», що виходила в окупованому місті.

Ряд свідчень, документів і фотознімків з Кременчуцького музею і приватних архівів опубліковані вперше.

У виданні, також вперше, представлені дані про 43 громадян неєвреїв, які рятували євреїв в Кременчуці, і представлені їх фотографії.

Передмову до книги написали рабин Кременчука Шломо Саламон і рабин Лейб Лейбман, Рішон ле-Ціон (Ізраїль), а спонсор видання - президент Кременчуцької єврейської громади Яаков Бірфер.

Джерело: Асоціація єврейських організацій і громад України
↑Новини↑