«Українці, поляки, євреї: примирення через критичний погляд на себе»

26 червня, 2017
Вільна академія змін запрошує українців, євреїв і поляків на розмову про минуле і майбутнє.

Вільна академія змін запрошує на зустріч «Українці, поляки, євреї: примирення через критичний погляд на себе», яка відбудеться 29 червня в ART HUB (вулиця Б. Хмельницького, 8/16 о 19.30).

Україна є міжнаціональною країною, де проживають різні етноси. Відносини між ними протягом всієї історії складалися дуже непросто. Ці народи відрізняє багато чого - культура, релігія, історичний досвід. Саме ці відмінності часто ставали причиною багатьох конфліктів та важких наслідків, які нерідко переростали в криваві події. У кожного з цих народів є своя історична пам’ять, «жива історія» та міфологічне минуле, яке для одних є героїчним, а для інших навпаки абсолютно трагічним. І саме це багатьом не дає змогу почути та зрозуміти інших.

Але саме зараз, вперше в історії, в Україні будується політична нація і це вимагає певного компромісу та примирення між етносами задля спільного майбутнього та прогресу. Критика до себе, здатність чесно «дивитись у дзеркало історії» та спроможність усіх громад визнавати як позитивні, так і негативні сторони своєї національної історії у контексті загальної можуть стати тими чинниками, які відведуть напругу між народами України та стануть фундаментом на шляху до їх примирення та побудови дійсно нового українського суспільства.

На зустрічі з представниками трьох національних громад України, а також експертами – істориками, представниками різних народів, спробують розібратися в цій непростій ситуації та відповісти на багато актуальних запитань, серед яких:
1. Що призводило до конфліктних ситуацій і наскільки важкими є їх наслідки сьогодні?
2. Чому самокритика національної історії викликає стільки складнощів?
3. Що таке комплекс «віктимності» або комплекс «народу-жертви» і, як це впливає на загальний розвиток суспільства?
4. Як державна влада регулювала міжнаціональні відносини або навпаки чому провокували конфлікти між народами на території України протягом історії?
5. Які дії призводять до загострення, а які до згладжування міжнаціональних проблем?

СПІКЕРИ:
Йосиф Зісельс- громадський діяч, дисидент та політв'язень, голова Асоціації єврейських організацій та громад України, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України. Багато років досліджує питання цивілізаційної ідентичності та причин міжнаціональних конфліктів.

Микола Княжицький- політик, продюсер, телевізійник, Народний депутат України. Очолює парламентський комітет з питань культури і духовності.

Антон Стефанович - голова Спілки поляків України.

ЕКСПЕРТИ:
Наталія Яковенко - доктор історичних наук, професор кафедри історіїНаціонального університету «Києво-Могилянська академія». Наталя Яковенко дозволила собі бути вільною у радянські часи й далі продовжує розбивати вщент стереотипи про українську історію і закостенілі підходи в науці.

Оля Гнатюк- польська дослідниця в галузі українознавства, перекладачка та популяризаторка української літератури, співробітниця Інституту славістики Польської Академії Наук, професорНаціонального університету «Києво-Могилянська академія», голова Товариства промоції української культури в Польщі та польської в Україні.

Ірина Фрідман- викладач історії єврейського народу Київського технологічного ліцею НВК № 141 «ОРТ». Автор методичних розробок і статей з предметів єврейського циклу і програм з викладання єврейської історії та традиції для шкіл України.

 Реєстрація для учасників зустрічі за посиланням.

Джерело: Facebook

↑Новини↑