Релігійні євреї: Українці мають право вшановувати своїх героїв

12 червня, 2017
«Питання переіменування пр. Ватутіна на пр. Шухевича в Києві має більш вагомий фактор щодо вшанування персоналії, яка є символом боротьби за Україну проти відсутності бажання до зміни поглядів певної частини суспільства, відмовитись від антиукраїнських стереотипів. Їх мусимо подолати ретельними спільними студіями щодо історичної правди» (Мейлах Шейхет).
«Це виключне право українського народу вирішувати важливість персоналій за їх вклад і безпосередню участь в боротьбі за створення суверенної України.

Радянська пропаганда негативно налаштована проти Шухевича винятково саме через його відданість справі державотворення і створення незалежної суверенної держави України. Саме за це тільки Радянська влада використала всі можливості, аби оббрехати видатну постать Шухевича», - так прокоментував рішення української влади перейменувати проспект Генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича в столиці Мейлах Шейхет, керівник релігійної громади «Турей Загав», директор Центру дослідження юдаїки і благодійної організації «Єврейське відродження», директор Американо-українського бюро з прав людини та верховенства права, член Американської єврейської правозахисної організації (UCSJ).

За його словами, Аркадій Монастирський не є голосом всіх євреїв.

«Якби не радянська репресивна влада, Гітлер не прийшов би до влади, це насправді була німецько-радянська війна за світове панування, перше колаборантство вчинила радянська влада і спільним військовим парадом в Бресті. Перед переіменуванням вулиці чи проспекту треба було би поінформувати громадськість про важливість персоналії Шухевича з огляду Української історії і державності, спростувати нагромаджені комуністичною пропагандою стереотипи. Адже причиною політичного розгардіяшу був німецький нацизм і комунізм, це була ситуація між молотом і ковадлом, - додав Мейлах Шейхет. - Радянська влада звільнила від німців цю землю разом з союзниками, але вчинила щодо євреїв духовний Голокост, тобто другий після німецьких нацистів і тільки завдячуючи розвалу тоталітарного режиму совєтів і незалежності України почалось повернення до істини розуміння історії, але цей процес є дуже важкий і довготривалий».

Нагадаємо, 4 червня в ефірі «Громадського радіо» президент Єврейського форуму України Аркадій Монастирський заявив, що Єврейський форум України та інші організації єврейської громади збирають підписи проти перейменування проспекту Генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича в столиці. 

«На мій погляд, перейменування проспекту Ватутіна на проспект Шухевича є провокативним. Ми знаємо про участь Шухевича в СС «Галичині», є фотографії, документи, але я хотів би сказати, що загалом рішення є провокативним. Можна було знайти іншу вулицю, інший проспект...», - прокоментував Монастирський.

«Я згоден, що радянська влада, армія тоді не рахувала людей, які загинули при форсуванні Дніпра, але Київ було визволено. Потім ми можемо сказати, що коли створювалася УПА (я бачив окупаційні газети того часу) і були об’яви, що запрошували людей, які мали військову підготовку. Не можу сказати на 100%, але серед тих, хто пішов служити в УПА, були ті, хто брав участь в поліцейських батальйонах під час розстрілів євреїв на західній Україні, в Києві та в інших містах», - додав він.

На запитання ведучої про конкретні дії з боку Єврейського форуму України, Монастирський відповів: «Є вже заяви багатьох єврейських організацій. Вже збираються підписи. За три дні на сайті петицій вже зібрано більше двох тисяч підписів проти перейменування проспекту Ватутіна».

Як відомо, 1 червня Київська міська рада перейменувала проспект Генерала Ватутіна в Деснянському районі столиці на проспект Романа Шухевича.

Роман Шухевич певний час (1941-1942) служив у батальйоні «Нахтігаль» та 201-му батальйоні поліції, з якого дезертирував і очолив антинацистське підпілля ОУН(б). У дивізії військ СС «Галичина» Шухевич ніколи не служив.
 
Джерело: ФОРПОСТ
↑Новини↑