У Львові відбулася презентація книги «Євреї та українці: тисячоліття співіснування»

02 червня, 2017
Історія співіснування українців та євреїв у викладі ідеолога русинства насторожила громадські середовища.

31 травня в читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені І. Франка відбулася презентація книги «Євреї та українці: тисячоліття співіснування». Співавторами її є Йоханан Петровський-Штерн – професор Історичного факультету і Центру єврейських студій у Північно-Західному університеті США та Павло-Роберт Маґочій – професор історії та політології Торонтського університету.

Майбутня поява у Львові другого співавтора викликала у громадських середовищах Львівщини щире здивування, адже Павло Маґочій є одним із ідеологів закарпатського сепаратизму (так званого модерного русинства).  Дивує, чому керівництво ЛНУ ім. І. Франка запрошує таку одіозну особу. Оскільки патріотична громадськість Львівщини занепокоєна питанням русинства (інспірованим ще КГБ СРСР) та його сучасним трактуванням співавтором книги, то лідери й представники громадських організацій прийшли побачити творця новітнього «русинізму» й почути його перли. На жаль, з певних причин, Магочій на презентацію не з’явився. Як подейкували в кулуарах, його нібито не впустила в Україну Служба Безпеки України. Але ця інформація виявилась фейком. Насправді Маґочій чітко усвідомлює, що в сьогоднішніх умовах  московської агресії його особа на Львівщині сприймається вкрай негативно, і просто не ризикнув приїхати до Львова. Тому на численні запитання присутніх змушений був відповідати лише Йоханан Петровський-Штерн.
 
Тим, кому вдалось у залі погортати монографію, кинулось в очі кілька дискусійних моментів, зокрема, звинувачення ОУН в антисемітизмі. У ході подальшої дискусії виявилось, що Йоханан Петровський-Штерн є лише автором розділів про культурні взаємовпливи двох народів, а всі дискусійні розділи про ОУН і Петлюру написав саме Маґочій. Петровський-Штерн завірив присутніх, що питання участі українців у погромах є дискусійним, адже так звана Українська допоміжна поліція (Ukrainische Hilfspolizei) будувалась не за етнічним, а за територіальним принципом, тому насправді там служили люди різних національностей, а не лише українці. Відповідно, українців не слід огульно звинувачувати. Також Йоханан Петровський-Штерн завірив присутніх, що Симон Петлюра не може нести відповідальність за погроми, адже намагався їм протидіяти.

На пряме запитання одного з присутніх, чи поділяє він погляди Маґочія щодо так званої теорії русинства, Йоханан Петровський-Штерн намагався його виправдовувати, заявивши, що тепер Маґочій переглянув свої попередні погляди як помилкові і, переосмисливши свої помилки, усвідомив, що насправді русинська нація – це міф. Насамкінець професор Штерн завірив присутніх, що Магочій вже давно і став щирим українцем, доказом чого є його останні книги, зокрема «Україна: історія її земель та народів». Можливо, це й відповідає дійсності, але для цього слід було б самому Маґочію привселюдно заявити про свою відмову від ідеї русинства, як надуманої і безперспективної. А так його позиція залишається незрозумілою широкому загалу українців.  Щодо книги «Євреї та українці: тисячоліття співіснування», то її слід читати та осмислювати, адже це ще один крок до  подолання стереотипів та упереджень в українсько-єврейських відносинах.

На презентації були присутні представники ГО «Білі Горвати», ГО УНСО, ДР «ОУН», ГО «Товариство відродження української нації», МФ «Бойовий Гопак».
 
Джерело: ФОРПОСТ, автор - Тетяна Могинська
↑Новини↑