Українці та євреї проти рашизму

05 травня, 2017
Підсумки круглого столу «Звинувачення українців в антисемітизмі як елемент стратегії інформаційної війни РФ проти України».

04.05.2017 року у Львові, в головному залі Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки, відбувся відкритий круглий стіл на тему: «Звинувачення українців в антисемітизмі як елемент стратегії інформаційної війни РФ проти України». В ньому взяли участь провідні українські та єврейські науковці та громадські діячі. Модератор круглого столу Тарас Каляндрук, відомий дослідник, режисер, журналіст, розповів про механізм створення конфліктів за допомогою ЗМІ, зокрема про намагання московських агентів створити і розтиражувати серед світової спільноти негативний образ українців, і, таким чином, завадити інтеграції України в Європейське Співтовариство. Свої тези він підкріпив демонстрацією фільму «Віденськими стежками Івана Франка. Подорож в обороні честі», в якому на основі документальних матеріалів остаточно спростовано всі інсинуації про міфічний «антисемітизм» Івана Франка.

 

Безпосереднім приводом до круглого столу стало розповсюдження в мережі Інтернет таким собі Ігорем Беркутом (справжнє прізвище Гекко) істерії про нібито масове переселення євреїв на територію Дніпропетровської, Одеської і Запорізької областей та спроби створення на цих землях єврейської держави – Нового Ієрусалиму. Автор цієї маячні (кадровий есесерівський військовий) відомий тим, що після розвалу імперії зла офіційно відмовився зраджувати присязі СРСР. Нині цей земляк і ідейний сподвижник горезвісного Януковича проживає в Києві, де розпоряджається величезними коштами сумнівного походження і очолює партію «Велика Україна». Щоб надати своєму фейку більшої достовірності, Гекко-Беркут відвідав Ізраїль, де на камеру намагався переконати євреїв, що їм негайно слід виїжджати з Ізраїлю, мовляв, тут дуже гарячий клімат, мало водних ресурсів, зате навколо багато арабських терористів. Звичайно, що євреї-традиціоналісти поставились до пропозицій Гекко-Беркута як до маячні ще одного божевільного, адже згідно єврейського віровчення саме Ізраїль – свята країна, призначена євреям Б-гом. Але для комуніста-безбожника Гекко-Беркута аргументи про Б-га не мають абсолютно ніякої ваги. Зрештою, в нього було зовсім інше завдання. Тому, повернувшись в Україну, він почав поширювати в Інтернеті фрагменти своїх виступів в Ізраїлі, намагаючись переконати тепер вже українців, що ізраїльтяни нібито почали масово переселятись в південні області України, будуючи тут Новий Ієрусалим. Цей фейк оперативно підхопили всі пропутінські ЗМІ, активно поширюючи його в українському сегменті інтернету. Обростаючи все новими «подробицями», ця «новина» викликає закономірне занепокоєння широкого загалу українців.
 
Щоб переконливо спростувати цю гібридну маячню, за допомогою режиму відеоконференції львів’яни змогли отримати неспотворену інформацію безпосередньо з місця подій. Зокрема, член правління Дніпропетровської єврейської громади Олег Ростовцев розповів, що насправді єврейська громада в Дніпрі не збільшується, а зменшується через еміграцію євреїв до Європи, США та Ізраїлю. Натомість всі євреї, які залишились, активно підтримують Україну і всіма силами протидіють путінській агресії, при цьому багато з них воює на фронті зі зброєю в руках. Олег Ростовцев наголосив, що саме зараз відбувається перетворення у свідомості і становлення українського єврейства, тобто патріотів України етнічного єврейського походження.
Ці тези підтвердив дніпровський політолог Віктор Пащенко, додавши, що саме плідна співпраця патріотів України українського й єврейського походження дозволила зупинити «русскій мір» в Дніпрі. Він теж відзначив, що у зв’язку з непростою економічною ситуацією багато дніпровських євреїв емігрувало, тому побрехеньки Беркута є не більше ніж примітивними страшилками, метою яких є розсварити українців і євреїв.
 
Згодом до розмови долучився Президент ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас» (Запоріжжя) Олександр Притула, який розповів, що ситуація в Запоріжжі подібна до ситуації в Дніпропетровській області: євреї не в’їжджають, а навпаки виїжджають з неї, а ті з них, хто залишився, активно відстоюють українську державність від зазіхань путінсько - рашистських агресорів. Таким чином, львів’яни могли на власні очі переконатись, що гучні інтернет-заяви Беркута про створення Нового Ієрусалиму є дешевим фейком, який розрахований лише на непоінформованість читачів.

Мейлах Шейхет, директор Наукового центру іудаїки та єврейського мистецтва ім. Ф. Петрякової і благодійної організації «Єврейське відродження», директор Американо-українського бюро з прав людини та верховенства права, член Американської єврейської правозахисної організації (UCSJ), зазначив, що міжнаціональні конфлікти ґрунтуються саме на маніпуляції інформацією. Тому завдання громадськості – поширювати неперекручену інформацію про справжній стан справ. Окрім того, наголосив він, на території нашої держави дійсно відбулось багато трагічних подій, зокрема страждали поляки, євреї та українці, але говорити та вішати українцям ярлик «антисеміта» аж ніяк не може бути правдивим, адже під час Другої світової війни та масового винищення євреїв нацистами, саме українці переховували та намагались зберегти життя євреям, яких переслідували німецькі нацисти. Саме українці підтримали Ізраїль в час збройного конфлікту у Секторі Газа, а сьогодні ми відчуваємо взаємну підтримку у боротьбі з кремлівським окупантом. Тому говорити про начебто погані стосунки наших народів не слід, адже наші народи розуміють одне одного й у різні періоди світової історії борються за свої держави та їх незалежність.

 
Його тези підтримав Юрій Шухевич, дисидент, народний депутат України, який наголосив на тому, що історія провокацій для розпалювання міжнаціональних конфліктів має надзвичайно давню історію. У різні періоди історії України ми спостерігаємо, як Росія проводить кампанію з дискредитації нашої держави та її видатних постатей, перекручуючи при цьому проблемні історичні факти, нахабно використовуючи брехню і наклепи, намагається зобразити українців як націю неонацистів – антисемітів – расистів. Тому сьогодні нам треба бути надзвичайно пильними, систематично відстежувати такі пропагандистські факти та намагатись їх всіляко нівелювати.
 
Донецький історик Дмитро Білий розповів, як в час путінської агресії всі свідомі євреї рішуче стали на бік України, тому і більшість з них змушена була виїхати після захоплення Донецька пропутінськими терористами.
 
Доповнили круглий стіл цікаві виступи професора Віктора Ідзьо, відомого історика та дослідника Івана Сварника, юристки Галини Попович, представника ЛМКСО «Білі Горвати» Олега Якоржинського та інших. Всі виступаючі в один голос зазначили, що значне збільшення антисемітських і антиукраїнських матеріалів свідчить про добре сплановану кампанію третіх сил з розпалювання недовіри між двома народами. Виступаючі наголошували на тому, що лише завдяки спільним зусиллям патріотично налаштованої української та єврейської громадськості та науковців ми можемо дати гідну відсіч гібридній інформаційній агресії путінської Росії.
 
Автор статті - Петро Тараненко
↑Новини↑