Львівська міськрада не визнала права на встановлення меж Старого єврейського кладовища

21 квітня, 2017
"Скоро Львівська міськрада буде піаритись Днями єврейської культури, хоча зневажає наше право встановити межі Старого єврейського кладовища", - Мейлах Шейхет.

9 квітня 2017 року відбулось судове засідання щодо встановлення меж Старого єврейського кладовища між вулицями Клепарівська, Раппопорта, Броварною, Базарною. Про це повідомив керівник Представництва американського об’єднання для євреїв колишнього Радянського Союзу Мейлах Шейхет на своїй сторінці у Фейсбук.

"Необхідність визнання і захисту Старого єврейського кладовища, крім євреїв, виборювала численними зверненнями українська громадськість Львова і Світу.

Представники Львівської міської адміністрації та Львівської обласної адміністрації в суді не визнали право цього кладовища на встановлення його меж, перекручуючи при цьому на свій лад законодавство України і не визнаючи Міжнародну Угоду між урядами України та США, численні інші Міжнародні Угоди.

Після 25 років Незалежності України представники Львівської влади демонстрували відвертий антисемітизм і ненависть до прав євреїв спочивати в спокої. Починаючи з 2006 року Львівський міськвиконком уможливив інтенсифікацію нецільового використання земель єврейських поховань Старого єврейського кладовища всупереч елементарним нормам Совісті, нормам матеріального внутрішнього і міжнародного Права. Та ж судова справа щодо Нового єврейського кладовища очікує розгляду в Вищих судах України, бо частина поховань цього кладовища в наші дні Львівською міською радою і міськвиконкомом була віддана для будівництва готелю Вищого розряду.

Прийде серпень, і Львівська міська рада буде себе піарити Днями Єврейської культури у Львові, а через 3 тижні буде Клезмер Фестиваль, який далі 9-ий рік поспіль буде піарити Львівську міську раду і міськвиконком, зневажаючи те, що на відстані простертої руки щоденно відбувається наруга над єврейськими похованнями Старого і Нового кладовищ, інших єврейських кладовищ та численних місць масового розстрілу 500000 євреїв під час Голокосту. Не лишилось в цьому місті місця для Пам’яті...", - наголосив у своєму дописі Мейлах Шейхет.

Нагадаємо, у 2012 році представники Міжнародного комітету з питань збереження цвинтарів, масових захоронень та історичних пам’яток у Нью-Йорку скерували листа до міського голови Львова Андрія Садового щодо відновлення єврейського кладовища, на місці якого у Львові вже роками функціонує Краківський ринок.

Автори листа просили мера про зустріч для детального обговорення можливості переміщення торговельних центрів "Краківського ринку" у Львові та повернення первинного статусу єврейському кладовищі на цьому місці.

Старий єврейський цвинтар був розташований на ділянці, обмеженій вулицями Раппапорта, Клепарівською, Броварною та Шпитальною. Дослідник єврейської історії та культури у Львові Майер Балабан стверджував, що найстаріші нагробки датуються кінцем ХІІІ ст. За описами, в центрі цвинтаря був розташований "пантеон" - поховання видатних представників єврейської громади, зокрема і Нахмановичів - Іцхака та Рози, фундаторки знаменитої синагоги. У 1855 р. цвинтар був закритий для поховань; згодом частина цієї ділянки була використана для будови єврейського шпиталя. Під час ІІ Світової війни цвинтар був знищений гітлерівцями; старовинними нагробками було вимощено вулиці міста, після війни процес руйнації остаточно довершила радянська влада. В 1950-х роках на місці давнього єврейського цвинтаря збудовано павільйон Краківського ринку, йдеться на сайті Центру міської історії Центрально-Східної Європи.

"Саме Центр міської Історії Центрально-Східної Європи ініціював проект "упорядкування" незабудованої частини поховань,який був скасований судами України. Скасованому проекту надали іншу назву - ніби "ремонт паркану" і при початку його реалізації викинули з могил останки сотень поховань. Центр міської історії не зацікавлений в реальному збереженні єврейських сакральних місць, в цьому виявився протилежний інтерес...", - зауважив Мейлах Шейхет.

Джерело: ФОРПОСТ

↑Новини↑