Дерево, яке врятувало євреїв під час Голокосту

30 березня, 2017
Дуб Юзефа, який врятував життя євреям в роки Голокосту, оголошений Європейським деревом 2017 року.
650-річний дуб, який ще називають дубом Юзефа, оголошений Європейським деревом 2017 року. Відомий він ще і тим, що під час Голокосту рятував життя євреїв.
 
Знаменитий дуб росте на території села Вснєва, що Підкарпатському воєводстві Польщі. Раніше тут розташовувався маєток Міцельских, який вважався центром інтелектуального та культурного життя регіону. Заїжджав сюди художник Юзеф Мехоффер, який помістив дуб, який пізніше почали називати його ім'ям, на одну зі своїх робіт. У 1930-х вона прикрасила банкноту в 100 злотих.
 
 

Так, директор місцевого музею Ulma Family Museum Якуб Павловскі розповідав, що дерево врятувало не одного єврея в часи Голокосту. На це є свідчення двох братів, синів Розалії Прозак, які тікали з гетто в селищі, яке розміщувалося неподалік. Павловскі каже, що дупло має два рівні. Нижній використовувався для укриття, а верхній - як спостережна точка.
 
Підведення підсумків конкурсу на звання Європейського дерева Європи відбулося в Брюсселі. У голосуванні взяли участь близько 125 000 чоловік з усіх держав ЄС. На почесне звання претендували знамениті дерева з 16 країн. Дуб Юзеф набрав більше всіх - 17 597, випередивши 500-річний валлійський дуб Бріммон - 16 203 голосів. Третє місце зайняла чеська липа з села Липки - 14 813 голосів.
 
Конкурси з визначення кращого дерева Європи проходять з 2011 року. Мета - підкреслити значення древніх дерев і привернути увагу до охорони навколишнього середовища.
 
Джерело: ВЕСТИ (Израиль по-русски) 

↑Новини↑