Єврейське кладовище XVIІІ ст. у смт. Микулинці на вул. Б. Хмельницького: щойно виявлена пам’ятка історії (коротка історична довідка)

Єврейське кладовище в смт. Микулинці входить до реєстру Комісії США за номером:

№ UA19260101 (у Міжнародному проекті Єврейських цвинтарів Міжнародної організації Єврейських генеалогічних товариств).

Деякі дані з цього реєстру:

Микулинці розташовані в Тернопільській області на 49º24 25º36 на відстані 18 км від Тернополя, 13 км від Теребовлі і 126 км від Чернівців. Єврейське кладовище знаходиться на вул. Б. Хмельницького. Єврейське кладовище знаходиться на вул. Б. Хмельницького. Зараз громади в місті немає. Наявне населення міста - без євреїв. 

 Альтернативні назви: Mikolince (Міколінце - німецькою) і Mikulinie (Мікуліньє - угорською).

Органи влади: Микулинецька сільська рада: 283406, вул. С. Бандери, 11 Тел.: (03551) 51042.

Микулинці - селище міського типу в Теребовлянському районі Тернопільської області на річці Серет, центр Микулинецької селищної ради, якому підпорядковані також села Воля, Конопківка і Кривки. Населення — 3457 осіб (2001).

Від вересня 2015 року — центр Микулинецької селищної громади.

Микулинці – типове єврейське містечко Галичини. Найбільш рання єврейська громада зявилась у XVIII ст. Єврейська громада Микулинців від середини XIX ст. складалася із хасидів та послідовників Гаскали.

В І пол. XIX ст. на 3642 мешканців міста припадало 1288 моргів землі, 233 морги лук, 171 морг пасовищ. Тоді серед жителів Микулинців було 946 греко-католиків, 926 римо-католиків, 1770 юдеїв.

У 1880 р. єврейське населення розрослося і становило 2411 мешканців, але у 1921 р. - 1891 особу.

У 1939 р. єврейське населення (згідно перепису) налічувало близько 1800 людей.

Останнє єврейське поховання здійснене 1942 р., до повного знищення громади.Залишився хасидський неознакований цвинтар на вул. Б. Хмельницького, який не використовувався єврейськими громадами з навколишніх поселень.

Від 5 липня 1941 до 23 березня 1944 - під німецько-нацистською окупацією. В липні 1941 року в урочищі "Струмки” на околицях Микулинців німцями було розстріляно 42 мирних жителі. 1943 року гітлерівські війська знищили більшість єврейського населення. Всього за час окупації гітлерівцями було знищено у містечку та навколишніх селах 1855 жителів. Багато українців та поляків вивезені на примусові роботи до Німеччини, юдеїв же знищували на місці.

Жителі містечка Ф. та Н. Лопатинські, М. Огірок - були вписані до "Праведників народів світу” організацією інституту Яд-Вашем в Ізраїлі.

Кладовищепозначено на кадастровій карті XIXст. (ЦДІА у Львові: ф. 186, оп. 13, спр. 193, арк. 12, 13). Локалізується між парцелями №№ 264, 391, 262, 263, 260 (обмежене останніми). Парцелі цвинтаря - №№ 388, 27 (див.: додаток).

Кладовище розташоване на рівнині, його можна побачити з поворотом з головної дороги; кладовище відкрите для огляду, не огороджене. Станом на ІІ пол. 1990-х рр. на території знаходилось до 100 мацев, більшість на рідному місцерозташуванні (ідентичному при похованні), водночас із близько 75% з них повалені або зламані, датуються з 1920 року. Мацеви використовувались для мощення доріг. Деякі надгробки мають залишки живопису на поверхнях. Цвинтармістить відоме поховання видатного рабинаБабада, яке наразі не ознаковане.

Земля кладовища через недбалість органів місцевого самоврядування частково приватизована, а решта території потребує впорядкування. Охоронна зона відсутня. Процес закриття кладовища не відбувся. Межі кладовища не відповідають межам згідно кадастру 1939 р. Надгробки і паркан кладовища були варварським чином знищені під час Німецько-Радянської (ІІ Світової) війни, частково поруйновані в останні десять років внаслідок нецільового використання землі. Без належної людської опіки. Немає головного входу, біля території - гаражі. Розростання рослинності - сезонна проблема. Немає водовідводу. Серйозну загрозу становить неконтрольований доступ внаслідок відсутності огорожі, земля використовується під господарські будівлі і город. Загрозу становить вандалізм через нецільове використання, відсутність охорони території цвинтаря і консервації надгробків.

Рішенням Господарського суду Тернопільської області №3/416-3221 від 14.12.2001 р. визнано історичні межі старовинного єврейського кладовища в межах, вказаних на плані встановлення меж, виготовленого Проектно-розвідувальним центром "Інеко-розвідування (технічної документації про виконання проектно-пошукових робіт по попередньому встановленню зовнішньої історичної межі старовинного єврейського кладовища у смт. Микулинці). За Представницьким відділенням Американсько-українського бюро з прав людини та чинного законодавства визнано право на впорядкування території старовинного єврейського кладовища та на встановлення огорожі в визнаних судом історичних межах.

В 2004 р. гол. Архітектор Теребовлянського району Ковальчук М. Ф. погодив виготовлене РКП "Архпроектсервіс” (Федиш Б.Г.) викопіювання з опорного плану смт Микулинці (стереографічне знімання, 1965 р.) території, прилеглої до вулиць М. Грушевського і Б. Хмельницького (м: 1:5000) з позначенням розташування єврейського кладовища.

Автор статті: Андрій Филипів, історик Наукового центру іудаїки та єврейського мистецтва ім. Фаїни Петрякової