Відновлено єврейський фільм українського режисера Рафаїла Нахмановича

01 лютого, 2017
Фільм «Єврейське кладовище» вважався втраченим, але активісти Дніпровської громади змогли оцифрувати його найякіснішу копію.
Члени Дніпровської єврейської громади відновили фільм Рафаїла Нахмановича «Єврейське кладовище», який вважається «єврейським» з більш ніж 60 робіт українського кінематографіста. Тепер його можна безкоштовно подивитися на YouTube.

Кінострічка «Єврейське кладовище» була випущена в 1989 році. Вона отримала престижні кінопремії в Сан-Франциско, Ієрусалимі, Вашингтоні і Венеції. Крім того, в 1990 році фільм нагородили почесним дипломом конкурсу Союзу кінематографістів СРСР «Ніка».

На відміну від більшості фільмів Нахмановича, знятих на українських кіностудіях, фільм «Єврейське кладовище» режисер зняв у Москві на студії «Центрнаукфільм». З цієї причини якісна копія кінострічки, швидше за все, вже не знайдеться.

У 2012 році фільм вперше з'явився на YouTube, але тоді його якість була зовсім плачевним. Крім того, показ супроводжувався англійськими субтитрами, які неможливо було відключити. Зараз же, завдяки активістам Дніпровської єврейської громади, в загальному доступі з'явилася хоч і не ідеальна, але на сьогоднішній день найякісніша копія «Єврейського кладовища». Її оцифрували з майстер-касет Betacam SP.
 
 
Рафаїл Нахманович - радянський, український кінорежисер-документаліст, заслужений діяч мистецтв УРСР, член Спілки кінематографістів України. Він тісно дружив з письменником Віктором Некрасовим. 29 вересня 1966 року займався зйомками мітингу в Бабиному Яру, який допоміг багатьом українським євреям в розвитку самосвідомості. 23 січня режисерові виповнилося б 90 років.

 Джерело: Jewish News
↑Новини↑