В Україні відновлять 500-річну синагогу

18 січня, 2017
Євреї зі всього світу відновлять 500-річну синагогу в Шаргороді.

Шаргородську синагогу звели в 1589 році. Місце для іудейського будинку зібрання вибрали не випадково - з 1588, коли місто отримало магдебурзьке право, в нього активного почали з'їжджатися євреї. До початку XX століття в містечку проживало 70% євреїв Вінниччини. Крім свого прямого призначення, синагога виконувала оборонну функцію і входила в систему міських укріплень. Під час правління турків на цих територіях в 1672-1699 роках будівля використовували в якості мечеті. Потім синагога знову функціонувала, поки в 1930 році радянська влада не закрила її, після чого віддали будівлю під сокоморсовий завод.

Мер Шаргорода Вінницької області Ігор Винокур запропонував відреставрувати найдавнішу синагогу України, яка знаходиться на території міста. Його намір підтримали євреї України і світу - в основному ті, хто коли-небудь жив в Шаргороді.

Винокур стверджує, що вже домовився з кількома заможними представниками єврейських громад, які готові пожертвувати певні суми на відновлення одного з «семи чудес Вінниччини». Один з охочих допомогти проекту зараз проживає в Австралії. Він готовий перевести владі міста $ 100 тисяч, необхідні для складання проектно-кошторисної документації.

Основну проблему для запуску відновлювальних робіт становить обладнання, яке залишилося в приміщенні синагоги з радянських часів, коли на території пам'ятки історії та архітектури розташовувався сокоморсовий завод. У техніки є господар, який відмовляється її вивезти ще з початку 2000-х років, коли синагогу повернули єврейській громаді. Винокур заявив, що навряд чи вдасться уникнути судових позовів.

Як тільки це питання вирішиться, будівельники займуться перекриттям даху і відведенням води, а потім внутрішніми роботами в стародавньому будинку. Після реставрації синагоги використовуватимуть за призначенням. На сьогоднішній день в Шаргороді немає жодного місця, в якому євреї могли б помолитися.

Джерело: Евроазиатский Еврейский Конгресс

↑Новини↑