Луція Фрей-Готтесман - талановита лікар та науковець

Луція Фрей-Ґоттесман (пол. Łucja Frey-Gottesman; нар. 3 листопада 1889 року у Львові, пом. 1942?) — польська лікарка, невролог, авторка одного з перших описів неврологічного синдрому, названого на її честь синдромом Фрей.
 
 
 
Луція Фрей народилася у 1889 році у Львові в родині постачальника будівельних матеріалів Шимона Сімхи Фрея та Діни (в дівоцтві Вейнреб). Родина Фреїв належала до асимільованих львівських євреїв; як рідну мову Луція вказувала польську. У 1896–1900 роках навчалася в загальноосвітній католицькій школі при монастирі бенедиктинок, згодом ходила до єврейської гімназії для дівчат Ґольдблатта-Каммерлінґа (від 1900 по 1907 рік). 10 листопада 1907 року екстерном здала іспити в гімназії Франца Йосифа. Розпочала навчання на філософському напрямку в Львівському університеті; можливо, пізніше змінила напрямок на математичний. Навчалася, серед інших, у Маріана Смолюховського, від 1908 по 1912 рік. Згідно з її автобіографією, у 1913 році здала вчительські екзамени.
 
У 1917 році в Львові почала вивчати медицину. На рік перервала навчання у 1918 році, вказуючи як причину польсько-українську війну: тоді, вірогідно, працювала в Крайовому шпиталі у Львові, в нервово-психіатричному відділенні в професора Казімєжа Ожеховського. Після чотирьох семестрів навчання у Львові продовжила його у Варшаві. Ще до закінчення університету почала працювати в неврологічній клініці Ожеховського (створеній у 1920 році на кафедрі в Варшаві) молодшим асистентом. Закінчила навчання 20 лютого 1921 року; від червня 1922 року по травень 1923 року здала низку кінцевих екзаменів, зокрема іспит з неврології у професора Ожеховського на відмінно. Диплом про закінчення університету отримала у віці 34 років, 23 червня 1923 року (іноді зустрічається неправдоподібна дата 1913 рік). У 1923-28 роках була старшим асистентом в неврологічній клініці у Варшаві. За припущеннями, в 1924 році відбула стажування. Під час перебування у Варшаві мешкала в будинку клініки на вулиці Новоґрудзькій, 59.
 
У 1929 році повернулася до Львова, найімовірніше, з особистих причин: тоді вона вийшла заміж за адвоката Марка (Мордехая) Ґоттесмана. Від травня 1929 року була лікарем в Єврейському шпиталі на вулиці Раппопорта, 8. Тоді вона проживала разом із чоловіком та свекрами в будинку на вулиці Зиґмунтовській, 12[1].У 1930 році народила доньку Дануту. В 1932 році родина Фреїв переїхала до нового будинку на вулиці Сикстуській, 35. Інформація про іншу дитину, народженого у 1919 році Якуба, походить з єдиного джерела — свідчення своячки Луції Фрей, Гевди Балят (в дівоцтві Ґоттесман), написаного в 1955 році в Інституті Яд Вашем.
 
Після початку Другої світової війни і вступу радянських військ до Львова Марк Ґоттесман був арештований НКВС за звинуваченнями у контрреволюційній діяльності. Засуджений на 5 років ув'язнення, однак розстріляний 26 червня 1941 року «у зв'язку з початком військових дій». Після того, як місто зайняли німці, Луція Фрей опинилася у львівському гетто. Там працювала в ІІ клініці гетто (II Ghettopoliklinik) на вулиці Замарстинівській, 112. Останній доказ того, що Луція Фрей була ще живою, датований 1 квітня 1942 року; ним є заповнена анкета карти дозволу на працю (Fragebogen zur erstmaligen Meldung der Heilberufe) № 144, видана німецькою владою. Тоді вона жила на вулиці Бальоновій, 6. 20 серпня 1942 року майже всі пацієнти та медичний персонал клініки в гетто (щонайменше 400 осіб) були страчені. Луція Фрей загинула тоді або ж була депортована між 10 і 22 серпня до табору смерті Белжець. Деякі біографи подають 1943 рік (в червні відбулась ліквідація львівського гетто) як дату смерті Луції Фрей. Нічого не відомо про долю її доньки Данути, вірогідного сина Якуба, батьків та свекрів.
 
Найперші спогади про Луцію Фрей написав Еуфеміуш Герман, автор статті зі спогадами на сторінках часопису Neurologia Polska у 1950 році, а також розділу, присвяченого лікарці, в монографії Neurolodzy polscy (укр. Польські неврологи) у 1958 році. Протягом останніх двадцяти років у неврологічних та отоларингологічних часописах вийшло кілька статей, присвячених особі Луції Фрей. Наразі найдетальнішим опрацюванням, присвяченим її життю, є докторська дисертація Мір'ям Молтрехт (Mirjam Moltrecht) «Dr. med. Łucja Frey. Eine Ärztin aus Lwów 1889–1942. Rekonstruktion eines Lebens» (Leipzig, 2004), згодом опублікована як біографія у видавництві Hartung Gorre. Попри це, ім'я Фрей часто не згадується або перекручується, навіть у спеціалізованих видавництвах («Lucy» або «Lucie»). Іноді як дати народження і смерті подаються роки життя австрійського лікаря та фізіолога Максиміліана фон Фрея.
 
Еуфеміуш Герман написав про неї: "Надзвичайно скромна, тиха, з працьовитістю мурахи, відзначалася високим ступенем творчої винахідливості. Усі її наукові роботи характеризуються незвичною точністю, намаганням досягти всебічного пізнання досліджуваного питання і серйозними знаннями предмету [...] Хоча наукова спадщина Луції Фрей не надто велика, але кожна опублікована нею праця має солідну наукову вагу, залишаючи тривалий слід у світових наукових напрацюваннях".
 
Джерело: Вікіпедія