Кістки, викинуті з землі під час земляних робіт, для потреб конкурсного проекту у Львові

15 листопада, 2016
Стаття західного кореспондента Кнаана Ліпшица від 11 листопада 2016 р., який представляє Єврейське телеграфне агентство.

Робітники в місті Львові призупинили розкопки на колишньому єврейському цвинтарі серед суперечок, що точаться у зв’язку із викопуванням людських останків на цій ділянці.

Уламки черепів та кінцівок були виявлені серед кісток, викопаних на Старому єврейському цвинтарі у Львові, в Західній Україні, де землекопи із важкою технікою рили 40-футову траншею, незважаючи на попередні протести проти таких робіт з боку кількох місцевих євреїв.

Посадовці пояснили, що роботи, які проводилися без погодження з місцевою радою рабинів, були необхідні для закріплення пошкодженої зовнішньої стіни паркану. Однак, Мейлах Шейхет, директор Представництва Об’єднання Комітетів для Євреїв колишнього Радянського Союзу в Україні, оспорює цю заяву.

Шейхет подав скаргу до поліції у зв’язку з цими розкопками зазначивши, що, на його думку, ці роботи є частиною виконання проекту увіковічнення з кількох етапів, проти якого він розпочав судову тяжбу, та який спричинить шкоду місцям історичної спадщини й без потреби осквернить місця захоронень всупереч канонам галахи, традиційного ортодоксального іудейського права.

«Ці розкопки настільки протизаконні, наскільки й цинічні; міська влада оскверняє єврейські могили, що, як вона заявляє: місто бажає увіковічнити», - заявив Шейхет, який збирав рештки кісток протягом цього тижня в купах викопаного на цвинтарі грунту, що були вириті землекопами та залишені на території поруч із колишнею єврейською лікарнею у Львові.

Міськвиконком, разом із Центром історії міст східно-центральної Європи повідомило про плани облаштувати меморіальний сквер поблизу ділянки, на якій ведуться ці роботи. Дана ділянка є частиною більшого місця захоронення євреїв, яке сьогодні, в основному, знаходиться під центральним ринком, спорудженим за комуністичних часів.

Проте в четвер директор центру, Софія Дяк повідомила Єврейському телеграфному агентству, що ці розкопки не є частиною проекту увіковічнення, а скоріше, наміром відремонтувати стіну паркану, який, як сказала вона, «завалюється». Також вона добавила, що роботи ці проводяться на законних підставах.

«Перед початком цих робіт небхідно було провести консультації з Львівським рабином Мордехаєм Шльомо Болдом, – сказала С. Дяк. – На жаль, це було зроблено із запізненням».

Вона повідомила також, що заступник мера зараз знаходиться в контакті з Болдом.

«В неділю рабин Болд перезахоронив викопані кістки» - написала С. Дяк в своєму е-мейлі. – «Було також знайдено кілька нових останків, які також будуть перезахоронені. Роботи тривають із підтримкою зв’язку з головним рабином Львова та в контакті з приїжджаючими рабинами».

План спорудити сквер поблизу цвинтаря є частиною більшого проекту увіковічнення, перша черга якого була представлена при відкритті меморіального комплексу на частині ділянки, де знаходився комплекс колишньої синагоги "Золота Роза".

Шейхет виступив проти цього плану, боровся проти нього в суді, але здійснення цього плану продовжилося за підтримки деяких євреїв, включаючи представників товариства Хесед-Ар'є.

В 1939 році у Львові проживало 110000 євреїв, третина всього населення. Зараз у Львові лишилося 1200 євреїв.

↑Новини↑