У Харкові відзначать 75-річчя трагедії Дробицького Яру

26 жовтня, 2016
У Харкові підготують заходи для вшанування пам'яті 20000 євреїв, загиблих у Дробицькому Яру під час Другої світової війни.
Заходи, присвячені 75-річчю трагічних подій кінця 1941 - початку 1942 років, коли в Дробицькому Яру під Харковом фашисти розстріляли майже 20 тисяч осіб, переважно євреїв, пройдуть в Харкові в листопаді - грудні нинішнього року. Їх організатори - Харківська об'єднана обласна єврейська громада і Харківська хоральна синагога за підтримки Харківської обласної державної адміністрації.

Протягом двох місяців в Харкові проведуть ряд культурно-просвітницьких заходів, мета яких - максимальне поширення інформації про трагедію Дробицького Яру, в першу чергу - серед молодого покоління.

Серед запланованих заходів - екскурсії-уроки толерантності на Меморіальному комплексі «Дробицький Яр» для харківських школярів і студентів, а також виставка архівних документів, листів, газет і спогадів очевидців трагедії «Попіл Дробицького Яру». Відкриття цієї експозиції відбудеться 13 грудня в Галереї «АВЕК» (вул. Сумська, 70). Крім того, 14 грудня планується концерт-реквієм в приміщенні Харківської обласної філармонії.

Як відзначають організатори, заходи за участю представників громадськості, релігійних організацій, учнів шкіл та вузів, а також жителів міста, присвячені річниці подій в Дробицькому Яру, проводяться в Харкові щороку.

Нагадаємо, що після окупації Харкова в жовтні 1941 року в місті почалися переслідування євреїв. 14 грудня за наказом військового коменданта міста все євреї повинні були переселитися в гетто в бараки на ХТЗ. З 27 грудня 1941 року почалася ліквідація харківського гетто: під приводом відправки на роботу фашисти почали вивозити євреїв з гетто в Дробицький Яр на східній околиці міста і розстрілювати. 7 січня 1942 року харківське єврейське гетто перестало існувати. Також в яру розстрілювали ромів і полонених червоноармійців. Всього було вбито близько 16-20 тисяч осіб.

Будівництво меморіалу жертвам нацизму в Дробицькому Яру почалося в 1992 році. Перша черга меморіалу була відкрита 13 грудня 2002 року. До неї увійшли пам'ятний знак-менора, алея і 20-метровий обеліск. 22 серпня 2005 на меморіалі відкрився траурний зал з Чашею скорботи.
 
Джерело: Євроазіатський Єврейський Конгрес 
↑Новини↑