На зниклих кладовищах у Луцьку встановлені єврейські меморіальні знаки

26 жовтня, 2016
Єврейські меморіальні знаки були встановлені на місці колишніх єврейських кладовищ у центрі Луцька.
Один з меморіальних знаків розташований на вулиці Заповітній у школі №1. Там колись знаходилося перше відоме з джерел єврейське кладовище. Відомості про нього збереглися з XVIII століття, однак припускають, що воно з'явилося тут значно раніше.

На знаку напис українською мовою і ідиш: «На цьому місці було єврейське кладовище громади міста Луцька. Тут поховано багато цадиків, в тому числі: рабин Вольф, рабин Гершон Луцкер, рабин Іцхак Айзік, рабин Йегошуа Ешель і праведні і богобоязливі євреї міста. Святий р. Шломо Луцкер сказав про це місце: «Світлий дім вічності».

Другий знак встановили на спуску «Тещин язик». Єврейське кладовище у цьому місці існувало з середини XIX століття.

Знаки встановлені з ініціативи Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму і організації «Оалей Цадікім - Гадер Авот». Її керівник рабин Ісраель Меїр Габай недавно відвідав Луцьк і зазначив, що йому прикро було бачити житлові будинки на місці кладовища і городи на місці масових розстрілів часів Другої світової війни.

Увічнення пам'яті про єврейські кладовища Луцька - перша акція із вшанування кладовищ представників різних національностей, які проживали в місті.
 
Джерело: Євроазіатський Єврейський Конгрес
↑Новини↑