Підпишіть петицію - збережіть синагогу "Золота Роза" у місті Львові

30 серпня, 2016
Почався збір підписів для повернення синагоги як Храму для Вірян юдеїв. Маємо вже понад 40000 підписів за кордоном і понад 200 підписів громадян України. Долучіться й Ви!

Петиція на підтримку вимоги припинення Меморіалу і Простору Синагог в Юдейській дільниці Львова на руїнах синагоги Золотої Рози і повернення єврейській громаді Турей Загав синагоги "Турей Загав", Бейт ГаМідрашу (Будинку Вчення) та Великої синагоги у Львові, Україна

Я пишу для того, щоб привернути Вашу увагу до проекту «Простір Синагог», що втілюється на місці синагоги "Турей Загав" ("Золота Роза") та Будинку Вчення в старовинному єврейському кварталі в центрі міста у Львові. Цей проект являє собою посягання на юридичні та моральні права на спадкове майно ортодоксальної єврейської громади нашого міста і викликає у нас велике страждання.

До вторгнення нацистів під час Другої Світової війни в цих будівлях сотнями років проходила релігійна освіта, відбувалися молитви та йшло духовне життя, які навіть зараз продовжують впливати на мільйони ортодоксальних євреїв традиційної Віри у всьому світі.

Релігійне значення синагоги "Турей Загав" і Будинку Вчення (Бейт ГаМідрашу) було надзвичайно великим для міста, для регіону та для всього світу. Це не був комплекс нудних бібліотек, навчальних аудиторій або музеїв, а Святий Простір майже безперервної молитви - живе, активне та діюче «святе серце» нашого прекрасного міста.

Ця приватна земля, якою володіла та управляла ортодоксальна єврейська громада – свідок довгої історії священної діяльності, безперервної до жахливих років нацизму і комунізму – і зараз, незважаючи на наші нескінченні благання протягом останніх десятиліть відновити нашу синагогу та Будинок Вчення, загарбується при байдужості міської ради, який не звертає уваги на наші вимоги і, додаючи солі на рану, створив коаліцію для гноблення почуттів та руйнації.

Це є не проект «збереження», а чіткий план позбавлення цього священного нашого місця його величезного історичного і релігійного значення. Це не збереження, а викрадення того, що по праву належить нам. Ми маємо інфраструктуру, членів громади та програму повернення традиційної духовної діяльності в цих будівлях, нашій спадщині.

Львівський муніципалітет за спонсорської підтримки німецької організації ГІЗ та інших пішов вперед із цим проектом, визнаним судами України як протизаконний. Директор Представництва Американського об’єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу в Україні в Україні пан Мейлах Шейхет подав клопотання в офіс канцлера Ангели Меркель і в центральний офіс організації ГІЗ в Берліні з проханням негайно зупинити цей незаконний проект. Сумно сказати, що наш голос не був почутий урядом Німеччини. Проект однозначно порушує права людини, права на свободу совісті, положення Конвенції ЮНЕСКО від 1972 року та Американсько-українського договору 1994 року та багато інших положень міжнародного права...

Львівська міська рада заявила, що відтепер територія святої синагоги та Будинок Вчення більше не є священні. Така образлива протизаконна заява йде всупереч ортодоксальному єврейського закону (Галасі), що чітко випливає з її змісту.

Цей проект, створений заради політичних і комерційних інтересів, історично ганебний і не має права бути втіленим на території нашої святої синагоги.

Законними спадкоємцями цієї освяченої дільниці є ортодоксальна єврейська громада Львова – діюча міська організація, що носить таке ж ім'я, як і синагога, та яка здійснює різноманітні програм освітнього, духовного та соціального характеру.

Головними "героями” цього так званого «проекту» є Львівська міська рада, Львівський Центр міської історії та організація ГІЗ, які взялися за цей проект, нехтуючи почуттями нашої громади, захоплюючи нашу освячену землю та ігноруючи судові рішення та моральні права нашої громади, законного власника ділянки.

Антиєврейські настрої дозволили знищити пам'ять про цей форпост Гуманізму, Любові, Доброти та Мудрості, який представлений руїнами 430-літньої синагоги колись процвітаючої єврейської громади Львова, і це є осквернення заново нашої спадщини.

Це місце, де відомі рабини та вчені колись молилися та писали свої знамениті книги – сефорім, тексти яких щодня вивчаються сотнями тисяч людей, які передаються з покоління в покоління й століттями безперервно служать релігійними путівниками.

Це не те місце, в якому слід створювати такий меморіальний парк. Цей проект непристойний до рівня релігійної образи й служить відлунням кривавих подій минулого. Ми закликаємо богобоязливих євреїв цілого світу виступити з протестом проти цієї пародії та вимагаємо повернути цю святу ділянку її законним власникам - ортодоксальній єврейській громаді Львова, на чолі якої стоїть кагал (громада) "Турей Загав".

Ми хочемо привернути Вашу увагу до того періоду нашої спільної історії, який неможливо забути, коли Айнзатц-групи входили до кожного міста й села, окупованих німецькою нацистською машиною. Кожен населений пункт, в якому була єврейська громада, був приречений зазнати прояв однакової жорстокості. Перш за все вони нищили релігію наших ортодоксальних громад, вбиваючи рабинів, служителів синагог та інших релігійних діячів і проповідників, руйнували молитовні храми та будинки вчення… Триваюче руйнування 430-ти літнього місця молитви євреїв у Львові є прикрим відбитком сьогоднішньої антисемітської поведінки. Деіудаїзація одного з найчудовіших святих храмів, існуючих у Східній Європі, продовжується сьогодні.

В нашому місті є так багато місць, де можна було б розмістити цей меморіал. Йому немає місця на території Турей Загав "Золотої Рози".

Мета цього листа – це вирішення проблеми світової єврейської громади і підписання звернення до українського уряду з вимогою зупинити осквернення старовинної єврейської спадщини у Львові, зупинити осквернення священного місця Турей Загав "Золотої Рози", Будинку Вчення та Великої синагоги у вигляді будь-якого проекту, не ухваленого в письмовій формі спадкоємцями - ортодоксальною єврейською громадою Львова.

Просимо зазначити ваше повне ім'я, повну адресу, контактну адресу електронної пошти / телефон, країну проживання.

Просимо надіслати нам ваші дані, які слід вважати вашим підписом, а також вашу думку та побажання на адреси:

center@jewishheritage.org.ua,

meylach@gmail.com

Мейлах Шейхет,

Директор Представництва Американського об’єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу в Україні

Єврейська релігійна громада «Турей Загав»

Міжнародне об’єднання друзів «Турей Загав»

↑Новини↑