Новий акт антисемітського вандалізму стався у Коломиї

28 серпня, 2016
Вночі, 18 серпня, у Коломиї стався акт вандалізму, у наслідку якого біля головного входу синагоги з’явилося графіті свастики і антисемітські гасла. Також, у цю ж ніч, було завдано збитків місцевому єврейському цвинтарю.

Новий акт антисемітського вандалізму стався в Коломиї (Івано-Франківська область України) - вночі 18 серпня невідомі осквернили синагогу. Головний вхід синагоги було розмальовано свастикою та антисемітськими гаслами.

За словами голови місцевої громади Якова Заліщікера, особистість вандалів поки невідома. Про подію повідомили у поліцію.

Повідомляється також, що у ніч з четверга на п’ятницю було завдано збитків місцевому єврейському цвинтарю.

До війни місто Коломия було найрозвиненішим містом у регіоні, до війни у ньому проживала найбільша єврейська громада у регіоні - близько 19 000 євреїв, при всьому населенні міста - 43 000. Єврейська громада мала величезний вплив на життя міста. У Коломиї налічувалося близько 50 синагог, серед них - Велика синагога, синагога «Ієрушалаїм», кілька хасидських і навіть сіоністська синагога.

У 1941 році усі євреї міста і його околиць були сконцентровані у гетто, яке було розділене на три окремі секції. У 1942 році ці ділянки було спалено і знищено усе населення гетто: частина була вбита прямо на вулицях міста, інші були доставлені у табір знищення Белжець, а решта були розстріляні у лісі недалеко від села Шепарівці недалеко від міста.

Кілька десятків євреїв повернулися у місто після його визволення радянською армією.

Після війни громада відроджувалася підпільно, на рівні побутових відносин, за рахунок приїжджих і випадково уцілілих після окупації, а також тих, хто повернулися з евакуації. І лише у 1992 році, після розвалу СРСР, єврейська громада відродила свій юридичний статус, і у 1997 році міськрада передала їй синагогу «Ієрушалаїм», стіни якої майже три століття тому благословив молитвами ребе Баал-Шем-Тов (після війни у ній був соляний склад). У липні 2000 року Івано-Франківський благодійний фонд «Хесед Лейб» відкрив регіональне представництво у Коломиї, взявши під опіку громаду. Громада відроджується: дорослі з дітьми і онуками вчаться шанувати пам’ять предків, які жили на цій землі протягом п’яти століть, і це невід’ємно від історії Коломиї.

Джерело: Асоціація єврейських організацій і громад України 

↑Новини↑