У Берегово відкрили меморіал жертвам Голокосту

11 липня, 2016
Урочисте відкриття меморіалу, який увіковічнює пам'ять євреїв, загиблих у часи Голокосту, відбулося 21 червня у Берегово.

21 червня в Берегівській синагозі відбулося урочисте відкриття меморіалу жертвам Голокосту. На захід зібралися члени єврейської громади міста, дослідники історичної спадщини з різних країн, приїхали також родичі загиблих і тих, що вижили в концтаборах і гетто, представники обласної адміністрації.

Відкрив пам'ятний захід Йожеф Вайс - голова фонду «Шалом», берегівчанин, який нині мешкає в США. Він розповів про роль закарпатських, зокрема, берегівських євреїв в історії регіону, величезні втрати, яких зазнала єврейська громада. 85 тисяч чоловік із Закарпаття було вивезено в гетто і концтабори, з них з Берегова - 10 500, з яких вижило всього 1000 чоловік.

Перед присутніми виступили також голова американської комісії зі збереження єврейської спадщини за кордоном, Леслі Вейс, мер Берегова Золтан Бабяк, директор БОФ «Хесед Шпіра» Михайло Галин і інші.

Після виступів у синагозі всі присутні вийшли до Меморіалу, розташованому у дворі.

На виконаної з граніту стелі викарбувані імена загиблих берегівчан. Нагорі - зірка Давида, на якій викарбувані ворота в Аушвіц. Біля підніжжя меморіалу - пам'ятна дошка з написом «Ми ніколи не забудемо» на 3 мовах - українській, англійській, івриті та подяка фондам і меценатам, які надали фінансову підтримку у створенні пам'ятника. Під прямим кутом до стели - менора, а між ними на землі - квадрат, викладений білими камінчиками, символ пам'яті про сотні тисяч євреїв, знищених в таборах смерті.

Рабин Ужгорода та Закарпатської області Вільгельм Мендель прочитав молитву, після якої почесні гості та члени єврейської громади запалили свічки і поклали камінчики біля підніжжя пам'ятника.

Джерело:  Евроазиатский Еврейский Конгресс

↑Новини↑