Українцям в Києві вручили дипломи "Праведники народів світу"

23 червня, 2016
20 червня 2016 р. українцям у місті Києві присвоювали почесні звання "Праведника народів світу" за порятунок євреїв у роки Другої Світової війни.

У Національному музеї історії України в Києві відбулася церемонія вручення дипломів «Праведник народів світу» представникам шести українських сімей, які рятували євреїв під час Голокосту. Церемонії передувала прес-конференція, на якій виступили Посол Ізраїлю в Україні Еліав Білоцерківський, заступник міністра Культури України Ростислав Карандєєв, представник Музею Яд-Вашем Генріх Кацман, заступник голови Київської адміністрацій В. Старостенко, і директор Музею ВВВ Іван Петрович Ковальчук.

Медаль з рук посла Ізраїлю отримала, 88-річна Оксана Антипчук з селища Ужачин Житомирської області. Їй було всього тринадцять років, коли її родина врятувала дворічного Наума. У будинку розпочався обшук, тому дівчина сховалася під піч і притиснула хлопчика до себе, щоб він не плакав. Сім'я Оксани Марківни тривалий час приховувала Наума. Після війни його назвали Анатолієм. Врятований хлопчик виріс, але ніколи не забував свою другу сім'ю, яка врятувала йому життя, Оксану Марківну називав другою мамою. До церемонії нагородження своєї рятівниці він не дожив два місяці.

Звання Праведників світу присвоїли представникам ще п'яти родин (посмертно). Юрій Ільків отримав медаль за бабусю і діда, які врятували життя тринадцяти євреям. Вони ховали сім'ї з дітьми в погребі свого будинку, хоча знали про небезпеку. Якщо викриють - розстріляють. "Ми дітьми ходили в ліс, нам старші показували місця, де євреїв ховали заживо. Це такі квадратні отвори, насипи. Говорили люди, які приходили до ям в той момент, коли там ще рухалася земля", - розповідає Юрій Ільків, онук Праведника народів світу.

На церемонії були присутні віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко, представники Посольства Ізраїлю в Україні, голова Всеукраїнської асоціації євреїв - колишніх в'язнів гетто і нацистських концтаборів Борис Забарко, Президент Єврейської ради України Олександр Сусленський, представники православного духовенства та представники єврейських організацій.Відзначимо, що Україна займає четверте місце за кількістю Праведників народів світу після Польщі, Нідерландів та Франції. Це почесне звання отримали понад 2,5 тисячі українців.

↑Новини↑