Cтіна Пам'яті з мацев у Добромилі

23 червня, 2016
9 червня 2016 р. у м. Добромилі завершено зведення меморіалу Стіна Пам'яті з 150 єврейських надгробків, яке тривало 4 років.
У четвер, 9 червня, відкрили Стіну Пам'яті на місці старого єврейського кладовища у м. Добромиль. Церемонія пройшла урочисто. Головний рабин Львова та Західної України Мордехай Болд прочитав поминальну молитву, а ізраїльський історик і дослідник Голокосту Аарон Вайс подякував жителям міста за збереження пам'яті. Ще було багато офіційних осіб. На церемонію прийшло багато місцевих жителів, які залюбки вшанували пам'ять євреїв Добромиля, убитих нацистами під час Другої Світової війни.
 
 

Спорудження стіни стало можливим в кілька етапів і тривало протягом 4-х років: все почалося в 2012 р. під час розмови з кореспондентом "1 + 1" Омеляном Ощудляком, в якому він розповів Олександрові Назару, директору Львівського волонтерського центру, про двір з єврейськими надгробками в Добромилі. Відразу після тієї зустрічі О. Назар поїхав в Добромиль, де зустрівся з тодішнім главою міста і власниками двору. Здавалося, що справу можна вирішити швидко, але все зайшло в глухий кут. Загалом Олександр Назар їздив в Добромиль приблизно 10 разів. Небажання тодішньої міської влади і власників обійстя вирішувати дані питання відстрочило все на невизначений термін.

На річниці Салинської трагедії в 2012 році О. Назар познайомився і поспілкувався з головою Старосамбірського району, письменницею Галиною Пагутяк, істориком Михайлом Крілем, фахівцем Відділу національностей та релігій при ЛОДА Вірою Отчич, проте навіть вони не допомогли у вирішенні цієї проблеми. Ми все більше заходили в глухий кут, а плити продовжували лежати у дворі і чекали кращих часів...

Після Революції Гідності О. Назар відвідав церемонію поминання похованих воїнів Австро-Угорської армії, де він познайомився з добромилянином Іваном Кречковським. У листопаді 2015 р. Іван попросив О. Назара написати лист новообраному голові Добромиля Юрію Петрику.

На сесію міської ради винесли питання про єврейські надгробки, і дозвіл на перевезення плит на місце старого єврейського кладовища було отримано. таки отримали дозвіл на перевезення плит на місце старого єврейського кладовища. Також Роман Цицик вніс великий внесок у вирішення цієї справи.
 
Плити вагою по 150-250 кг кожна було перевезено. Паралельно з Львівським волонтерським центром роботу почав Любомир Яцинич, який за підтримки євреїв - вихідців з Добромиля почав споруджувати Стіну Пам'яті. А саме родини Fuchs, Fersztein, Bakalus, Kogan, Lyanski, Levental, Merhburn, Ratner, Rubinfeld, Peysakhov, Smeruk, Sinelnikov, Tzynis, Kurzweil. Цікавим є той факт, що всі працювали незалежно один від одного. Любомир розповів, що не знав, як йому краще встановити плити, і уві сні йому прийшла ідея зробити стіну, яка б символізувала зруйнований будинок, частини якого розкидані по Добромилю. Любомир поставився дуже відповідально до своєї роботи: окрім стіни, він підрівняв дорогу грейдером, зробив доріжку до пам'ятника і посадив молоді деревця біля Стіни Пам'яті.
 
Приклад зі Стіною Пам'яті в Добромилі показує нам, що просто необхідно діяти. Хоча необхідно розробити і затвердити державну програму підтримки культурної спадщини в Україні, в подальшому це полегшить багато нюансів і призведе до великих результатів. Таким чином, при активній участі громади та за підтримки влади вдасться навести порядок з українською, польською, австрійською і єврейською спадщиною. 
 
Автор тексту: Олександр Назар
Джерело: Facebook 
↑Новини↑