У Дніпропетровську створять сховище для пошкоджених сувоїв Тори

27 травня, 2015
У Національному сойферському центрі в Дніпропетровську буде створено єдине на Україні сховище для сувоїв Тори з автоматичним підтриманням оптимального температурного режиму і мікрокліматичних параметрів. У цьому архіві будуть зберігатися пошкоджені сувої, які очікують реставрації. За словами головного сойфера Реувена Марголіна, такі сховища працюють в Ізраїлі, але на території Європи до теперішнього часу їх не було.
У Національному сойферському центрі (НСЦ) в Дніпропетровську буде створено єдине на Україні сховище для сувоїв Тори з автоматичним підтриманням оптимального температурного режиму і мікрокліматичних параметрів. У цьому архіві будуть зберігатися пошкоджені сувої, які очікують реставрації. За словами головного сойфера Реувена Марголіна, такі сховища працюють в Ізраїлі, але на території Європи до теперішнього часу їх не було.

«Тут один сувій, вивезений із зони АТО, інший - знайдений на горищі дореволюційного будинку в центрі Дніпропетровська, третій - переданий громадою маленького українського міста, яка мріє про те, що ми знайдемо кошти, відновимо його, і в їх синагозі знову буде проходити повноцінне Б-гослужіння, - розповів Реувен Марголін. - Є багато інших сувоїв, які пошкоджені або які збереглися фрагментами, і всіх їх треба зберегти до тих пір, поки ми не знайдемо можливості приступити до їх відновлення. Зберігати їх треба в певних умовах, щоб уникнути подальшого руйнування ».

Сховище буде являти собою особливу скриню з мікрокліматичною установкою, яка буде підтримувати вологість і температуру на постійному рівні, а також знезаражувати і очищати повітря. Крім сувоїв самого НСЦ, в ньому будуть зберігатися сувої, що передаються з громад на перевірку та діагностику, а також на тимчасове зберігання.
http://www.jewish.ru/
↑Новини↑