Житловий будинок на могилі – поза законом

Ваги правосуддя переважили на сторону моральних принципів, а не особистих інтересів.

Щороку ми відзначємо річниці відомих вчених, філософів. Ця традиція спокон віків є невід’ємною частиною наших звичаїв. Це комплекс заходів на вшанування та вивчення життєвого шляху та творчої спадщини відомих діячів. Тому у кожного народу є свої історичні постаті, яким низько схилять голову мільйони людей, поважаючи їх світлу память.

У 2014 році Єврейська громада світу відзначає річницю видатного рабина Меїра – всесвітньо відомого праведника, який жив в Перемишлянах в XVIII-XIX століттях і похований на єврейському кладовищі по вул. Чуперносівській в м. Перемишляни Львівської області. Впродовж багатьох років євреї виборюють через суд право ознакувати цю святиню, аби віряни змогли тут молитися до Творця. Однак на цьому місці відбувалися будівельні роботи житлового будинку. Згідно плану проектно-розвідувального центру належна на праві власності Кузьмі Й.Й. земельна ділянка кладовища, як і декілька інших, знаходяться на території зовнішніх меж стародавнього єврейського цвинтаря.

Представництво Американського об’єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу та благодійна організація «Єврейське відродження» спершу просили у Перемишлянської міської ради усунути перешкоду для поверхневих археологічних досліджень залишків поховань на кладовищі, а у випадку віднаходження фундаментів або інших решток стародавньої каплички вони погодилися компенсувати вартість будівництва. Після незгоди місцевої влади організації звернулися з цими вимогами до Суду, проте і це не дало ніякого результату. Незважаючи на невдачу, єврейська громада вирішила діяти рішуче та звернулася, вкотре, у Суд з клопотанням про скасування рішення Перемишлянської міської ради про надання земельної ділянки Кузьмі Й.Й. під забудову.

Головним є те, що міська рада знала про неможливість та заборону проведення будівельних робіт на вказаній ділянці, однак своїми рішеннями порушила Законодавство щодо земель поховань. Такі дії сприяли подальшому глуму над похованнями видатного рабина та його учнів, які спочивають поруч.

Шокує висновок головного архітектора Перемишлянського району. Він вказує на використання земельної ділянки виключно за цільовим призначенням, однак згідно рішень міської ради - ця територія набула історико-культурного статусу, отже дії органу самоврядування відносно дозволів Кузьмі Й.Й. були незаконними.

Щороку значна кількість єврейських кладовищ знищуються та зникають з «лиця землі» через незаконні дії державних органів. Вічні судові тяганини, постійні звернення до влади - не завжди є почутими. Однак цього разу Феміда діяла відповідно до законодавства і міжнародних угод України та зобов’язала Перемишлянську міську раду скасувати рішення про надання земельної ділянки Кузьмі Й.Й. під забудову.

Житловий будинок на могилі – поза законом! Нелегко було цього домогтися, але моральні принципи переважили особисті інтереси.