Ще 10 десять неправдивих тверджень про Україну

ПЕРЕЛІК ФАКТІВ: Російські вигадки: Наступна серія – ще десять неправдивих тверджень про Україну

13 квітня 2014 р.

ДЕРЖДЕПАРТАМЕНТ США
Офіс Речника

"Жодні обсяги пропаганди не зроблять правильним те, що світ знає, є неправильним”.

-Президент Обама, 25 березня

Росія продовжує розповсюджувати неправдиву і небезпечну інформацію задля того, щоби виправдати свої незаконні дії в Україні. Російська пропагандистська машина продовжує розпалювати ненависть і заохочувати до насильства, створюючи ілюзію небезпеки в Україні, якої насправді не існує. Ми би наразі не стали свідками насильства і сумних подій, якби не невпинний потік дезінформації з боку Росії, а російські провокатори не збурювали б неспокій у Східній Україні. Ознайомтеся з додатковими 10-ма неправдивими твердженнями, які Росія використовує задля виправдання інтервенції в Україні, а також із фактами, які ігноруються або викривлюються.

1. Росія стверджує, що російські засланці не діють в Україні.

Факт: За останні кілька тижнів український уряд заарештував більше десяти осіб, підозрюваних у шпигунстві на користь Росії, більшість із яких на момент арешту були озброєні . В перший тиждень квітня 2014 р. уряд України отримав інформацію про те, що офіцери російського ГРУ надавали поради і інструкції певним особам у Харкові і Донецьку щодо проведення протестів, захоплення і утримання під своїм контролем адміністративних будівель, захоплення зброї у державних пунктах її зберігання, а також передислокації з метою проведення інших силових дій.

12 квітня озброєні проросійські бойовики захопили державні установи під час скоординованої і професійно проведеної операції в шести містах Східної України. Багато з них були вдягнені в бронежилети, камуфляжні уніформи без шевронів і озброєні зброєю російського походження – АК-74 і гвинтівками Драгунова. Ці озброєні формування, деякі з чорно-помаранчевими георгіївськими стрічками, які асоціюються зі святкуванням Дня Перемоги, підняли російські і сепаратистські прапори над захопленими будівлями, закликали до проведення референдуму і об’єднання з Росією. Ці операції вражають своєю схожістю з операціями, які проводили на території українських державних закладів під час незаконної військової інтервенції з боку Росії в Криму наприкінці лютого, що призвела до окупації півострова.

2. Росія стверджує: у проросійських демонстраціях беруть участь виключно громадяни України, які здійснюють власне волевиявлення, так само, як і люди під час Майдану в Києві.

Факт: Таку діяльність не можна порівнювати з таким українським громадянським рухом, яким був Євромайдан, який виріс із невеличкого студентського протесту до руху, який налічував сотні тисяч людей з усіх куточків України і всіх соціальних прошарків. Російські Інтернет-сайти відверто наймають волонтерів для поїздок із Росії в Україну з метою підбурювання до насильства. Є свідчення про те, що багатьом із цих так званих протестувальників платили за їхню участь у насильницьких діях і акціях протесту. Зрозуміло, що ці випадки не відбувалися спонтанно, а скоріш були частиною добре запланованих Росією заворушень, які закликали до сепаратизму і підбурювання до саботажу української державності. Українські професіонали продовжують заарештовувати добре натренованих і оснащених російських провокаторів, які орудують по всій території регіону.

3. Росія стверджує: Лідери сепаратистів на сході України користуються підтримкою широких мас населення.

Факт: Нещодавні демонстрації у Східній Україні не є за походженням українськими і не користуються підтримкою населення. За результатами опитування населення, яке було проведено наприкінці березня Донецьким Інститутом соціологічних досліджень і політичного аналізу, значна більшість мешканців Донецька (65.7 відсотки) хоче жити в єдиній Україні і не хоче об’єднуватися з Росією. Проросійські демонстрації на сході України були нечисленними, особливо у порівнянні з протестами в тих самих містах під час Майдану в грудні, і з часом вони ставали все менш масовими.

4. Росія стверджує: Ситуація в Східній Україні переростає в громадянську війну.

Факт: Те, що відбувається в Східній Україні не відбувалося би без розповсюдження дезінформації з боку Росії і без участі провокаторів, які провокують заворушення. Цього би не відбувалося, якби на кордоні не стояло численне російське військо, яке своєю присутністю створює загрозу і дестабілізує ситуацію. В цьому регіоні не було масових акцій протесту. Невеличка група сепаратистів захопила адміністративні будівлі в кількох містах Сходу, а саме в Донецьку, Луганську і Слов’янську , але ці події не привернули до себе значної підтримки. Українська влада продемонструвала безпрецедентну витримку і спрямувала всі зусилля на розв’язання ситуації і вдалася до дій тільки у відповідь на провокації, або коли ситуація створювала небезпеку для населення. Спостерігачі ОБСЄ доповіли про те, що всі інциденти мали дуже обмежений характер.

5. Росія стверджує: Українці в Донецьку створили Народну Донецьку Республіку і не визнали законним нинішній уряд України.

Факт: Широкі народні маси, представники громадських і недержавних організацій в Донецьку категорично не визнали проголошення Донецької Народної Республіки, яке було зроблене невеликою кількістю сепаратистів, що зайняли місцеву адміністративну будівлю. Ті самі організації підтвердили, що вони підтримують перехідний уряд і виступають за суверенітет і територіальну цілісність України.

6. Росія стверджує: Росія віддала наказ стосовно часткового відведення військ від українських кордонів.

Факт: Немає свідоцтв, які підтверджують значне відведення російських військ від кордонів із Україною. Одного батальйону недостатньо. Приблизно 35,000-40,000 військових залишаються розміщеними вздовж кордону на додаток до 25,000 військових, що наразі розташовані в Криму.

7. Росія стверджує: Етнічним росіянам в Україні загрожує небезпека.

Факт: Не існує достовірної інформації про те, що етнічним росіянам в Україні загрожує небезпека. 5 квітня Міжнародний Республіканський Інститут соціологічних опитувань розповсюдив результати опитування, згідно з якими 74 відсотки російськомовного населення в східних і південних регіонах України сказали, що їм не загрожували через те, що вони говорять своєю мовою. В той самий час у Криму ОБСЄ неодноразово висловлювало стурбованість стосовно небезпеки, яка загрожує представникам національних меншин, особливо етнічним українцям, кримським татарам і іншим. Сумним є також той факт, що небезпека існує для етнічних росіян, які мешкають у Росії і знаходяться в опозиції до авторитарного путінського режиму. Цих росіян постійно залякують і їм загрожує ув’язнення на кілька років через їхній протест проти зловживання владою з боку Путіна.

8. Росія стверджує: Новий український уряд складається з радикально налаштованих націоналістів і фашистів.

Факт: склад українського парламенту(Верховної Ради) не змінився в лютому. Це та сама Рада, яку обрали українці, вона складається з представників усіх партій, які існували до подій, що відбувалися в лютому, включаючи представників Партії регіонів, членом якої був Президент Янукович. Новий уряд, який схвалила більшість парламенту, включно із партією колишнього президента, ставить на меті захист прав усіх українців, включаючи й тих, що проживають у Криму.

9. Росія стверджує: Етнічні меншини в Україні потерпають від утисків «фашистського» київського уряду.

Факт: Лідери українських єврейської, німецької, чеської і угорської громад публічно висловилися про те, що відчувають, що знаходяться в безпеці при новій київській владі. Більше того, багато з меншин сказали, що бояться утисків у окупованому Росією Криму, і спостерігачі ОБСЄ вже висловили свою стурбованість із цього приводу.

10. Росія стверджує: Росія не використовує енергетичні і торгівельні важелі як зброю проти України.

Факт: Після незаконного анексування і окупації Криму Росією, Росія підняла для України ціну на природний газ на 80 відсотків протягом останніх двох тижнів. На додаток, вона вимагає більше як 11 млрд. доларів як сплату за розірвання харківських угод від 2010 р. Ці дії загрожують завдати дуже серйозних проблем для українського бізнесу і добробуту українських громадян . Крім того, Росія продовжує обмежувати доступ до російських ринків для українських товарів, які є значною частиною українського експорту.