Заява Леоніда Фінберга про провокації навколо антисемітизму в Україні

28 січня, 2014
Заява Леоніда Фіндберга директора Центру вивчення історії та культури східноєвропейського єврейства НАУКМА

Брехнею в останні місяці здивувати нас важко. Репресивні закони, спрямовані на згортання прав і свобод громадян, нелегітимно прийняті парламентською більшістю, називають розвитком демократії. Вбивць активістів Майдану вигороджує маразматик -прем'єр, публічно заявляючи про те , що це провокація опозиції. У цьому ж ряді брудної брехні натяки в заявах псевдолідерів єврейських організацій про причетність учасників мирних протестних акцій до організації нападів на двох прихожан синагоги на Подолі. Звичайно ж, ніяких доказів - вони все знають заздалегідь, до подій: головне - потрібно «мочити» опонентів влади. Тільки так - у існуючій системі - вони можуть зберегти свої кримінальні бізнеси. Бог їм суддя , а ще, сподіваюся, їх діти, близькі, для яких багаторазово тиражована брехня очевидна.

 

Весь світ бачить і розуміє, що Майдан - це світ людської солідарності та гідності. Це акція спротиву злу і насильству, навіть ціною життя і здоров'я. В ім'я нормального людського життя в правовій державі, а не у феодальному общаку люди прийшли на Майдан. І не дивно, що керівництво опозиції і самооборони Майдану запропонувало охорону синагог, знаючи наміри провокаторів. Не дивно, що на Майдані виступав, серед інших, і клезмерський ансамбль «Пушкін Клезмер Бенд». Там же в спільному молебні молилися разом священики різних церков, рабин і муфтій - за мирну Україну для всіх її громадян, а не для бандитів. Цей список легко продовжувати. Але брехунів і іуд, що продаються за срібники, це не цікавить. Зате цікавить нас - всіх, хто мріє про Україну - демократичну країну, де будуть нормально жити і християни, і іудеї , і мусульмани, і язичник , і атеїсти, і всі, всі, всі. Обов'язково будуть, незважаючи на всі провокації всіх негідників, в тому числі і єврейських. Про це колись попереджав Зеєв Жаботинський: «Як і у всіх інших народів у нас є право мати своїх негідників». Слава Богу, їх не так багато.

 

Леонід Фінберг ,

директор Центру вивчення історії та культури східноєвропейського єврейства Національного університету «Києво -Могилянська Академія» ,

член Генеральної ради Євроазіатського єврейського конгресу

член ПЕН -клубу України

 

↑Новини↑