Синагога? Продано. Будемо будувати.

06 березня, 2013
Приблизно так прокоментував «Zaxid.net» мера Львова Андрія Садового, щодо його ставлення до статі в ізраїльській газеті «Jerusalem Post» від 4 березня, в який говориться про використання єврейських надгробних плит як матеріалу для будівництва.
Приблизно так прокоментував «Zaxid.net» мера Львова Андрія Садового, щодо його ставлення до  статі в ізраїльській газеті «Jerusalem Post» від 4 березня, в який говориться про використання єврейських надгробних плит як матеріалу для будівництва.

Хоча кореспондент газети Ніссан Цур пише про ті надгробні плити, «які після Другої світової війни, використовували на будівництво доріг міста, тротуарів та центрального Краківського ринку, а також для відновлення структур, які були знищені в ході бойових дій», таке враження, що мера близько зацікавив лише один момент - юридична суперечка з розробником, який хоче побудувати готель на місці історико-культурного комплексу синагоги «Золота Роза».

«…є територія біля синагоги. Одна з ділянок синагоги була продана на аукціоні під будівництво готелю, і інвестор заплатив за ту ділянку дуже великі гроші. Це – мільйони. Він там планує збудувати готель, і ми підтримуємо будівництво готелю», так коментував наприкінці 2012 року Андрій Садовий.

Тут позиція мера зрозуміла, але залишається незрозумілим його обурення: «Jerusalem Post вилив відро бруду на Львів. Виявляється, в будівництві будинків у Львові використовують єврейські надгробні плити…»

Здається, що мер не знає про існування сотень мацев «надгробних плит», які досі, с післявоєнних часів, є фрагментами фундаментів, тротуарів, доріг тощо. «Jerusalem Post» просто нагадав своїм читачам про існуючий стан речей. Крім того, ізраїльська газета повідомила, «що влада Львова обіцяє лідерам єврейської общини, що надгробні плити будуть передані на місцеве кладовище, яке не було зруйновано під час війни».

«Jerusalem Post» інформує про діяльність Мейлаха Шейхета, директора Благодійної організації "Єврейське Відродження”, Голови Представництва Американського Об’єднання Комітетів для Євреїв колишнього Радянського Союзу, Американо-Українського Бюро з Прав Людини та Чинного Законодавства, Голови релігійної громади "Турей Загав" у Львові, який отримав $ 32,000 гранту від уряду США в 2010 році для археологічних досліджень на місці синагоги «Золота Роза», найстарішої синагоги в Україні, яка була знищена нацистами в 1941 році. Однак через юридичний спір з розробником, який хоче побудувати готель на місці історико-культурного комплексу синагоги «Золота Роза», розкопки ще не відбулися.

І ще – к 2011 р. Мейлах Шейхет виявив 200 масових поховань у Львові, а за останні роки йому вдалося зберегти більше 180 кладовищ і поховань в Україні. Про це «Zaxid.net» чомусь не написав…
 
Андрій Черкашин


↑Новини↑