Як зруйнувати музей. (посібник)

17 грудня, 2012
У Львові є музей. Маленький. Ну дуже маленький. Три кімнати. Квартира. Тобто квартира-музей. І називається він «Квартира-музей Фаїни Петрякової». Так ось – у цьому музеї падають люстри.
У Львові є музей. Маленький. Ну дуже маленький. Три кімнати. Квартира. Тобто квартира-музей. І називається він «Квартира-музей Фаїни Петрякової». Так ось – у цьому музеї падають люстри. Не від землетрусу, чи від екстремальних танців, а внаслідок…Правильно – будівництва. Над музеєм будують мансарду. Все дуже просто – було горище, стане мансардна квартира з надбудовою. У людей є гроші, і це добре. Можна навіть замовити проект та отримати ліцензію на таке будівництво.

Крім того зверху падають різні приємні дрібнички, як то клапті штукатурки, фрагменти побілки, бруд і порох тощо. І все це валиться на унікальну колекцію художнього скла і порцеляни, на старовинні меблі, раритетний кабінетний рояль 19 століття і просто на голови співробітників, які, через таку несподівану загрозу власному здоров'ю, змушені були терміново втікати з приміщення музею. Музею, який відвідали дуже багато львів'ян та гостей міста; музею, де постійно проводились наукові зустрічі та конференції, де в одній з останніх весняних зустрічей взяли участь більше тридцяти представників музеїв зі всієї України. Саме зараз в Австрії видана книжка, яка розповідає про програму "Кетер", до роботи в якій, поряд з центральними музеями Львова та України запросили і музей Фаїни Петрякової. А зараз музей не працює...

Були спроби якось змінити ситуацію. Були листи до державних установ та закладів, що опікуються дотриманням будівельних норм, збереженням культурної та історичної спадщини України. Був поданий позов до суду, була проведена кваліфікована технічна експертиза, яка показала порушення в проведенні будівельних робіт. Цю експертизу суд не прийняв до уваги, акцентувавши свою увагу на перевірці, проведеній… представниками ЖЕКу, які сказали - "Все добре". І були інспектори від міської адміністрації, які також сказали - "Все добре", а люстри падають тому, що будинок старий. Правильно - старий. XIX століття. І на його зношених дерев'яних перекриттях тепер лежить залізобетонна стяжка. А на ній бетоноване страховисько.

Є пропозиція. Якщо, з одного боку, Львову байдуже, як він виглядає, і що в ньому є, а з іншого боку місто так потребує грошей (а гроші в людей є), почати продавати під забудову горища та приміщення над рештою працюючих львівських квартир чи то будинків-музеїв. А їх у нас багато - С.Крушельницької, О.Новаківського, І.Франка і т.ін. Над працюючими. А квартира-музей Фаїни Петрякової поки що не працює.


Андрій Черкашин
 
_______________________
 Додаткові джерела:
 
Газета «Варіанти»
↑Новини↑