Лист від директора

Адресований світовій спільноті

 

 

Науковий центр іудаїки та єврейського мистецтва ім. Ф.С.Петрякової на базі Квартири-Музею створений з метою збереження минулого та сприяння майбутньому єврейської культури. Ми зацікавлені в налагодженні партнерства та співпраці з однодумцями, що допоможе нам проводити виставки, колекції, навчальні програми та інші культурні заходи краще та ефективніше. В кількох словах дозвольте представити основні аспекти нашої діяльності.

Науковий центр юдаїки та єврейського мистецтва ім. Ф.С.Петрякової є незалежною освітньою і культурно-мистецькою неприбутковою організацією. Наш осередок знаходиться в приміщенні квартири професора Фаїни Петрякової, відомої дослідниці українського скла, порцеляни та кераміки, а також української юдаїки у Львові.

У своїй щоденній праці ми прагнемо налагодити мир, розуміння, взаємотерпимість та дружбу в українсько-єврейських відносинах, берегти українсько-єврейський спадок та пам'ять українських євреїв, особливо євреїв Галичини – на місцевому, національному та міжнародному рівнях.

Яскрава культура та духовність української єврейської спільноти у Львові більше ніж деінде у колишньому Радянському Союзі жорстоко придушувалась тоталітарними нацистським та комуністичним режимами протягом багатьох років. Сьогодні це лише жменька інститутів, що як і ми, займається збереженням та поширенням чудових прикладів української єврейської культури. Саме тому для нас важливо продовжувати таку діяльність, в співпраці з подібними нам інституціями.

Сьогодні ми на шляху до затвердження статусу меморіального Квартири- Музею, маючи на меті розповісти історію життя та праці доктора Фаїни Петрякової, експонувати її приватні колекції української юдаїки, скла, порцеляни та кераміки. Бібліотека Музею налічує більше 5000 примірників видань на тему єврейської культури, релігії, мистецтв та історії.

Центр Ф.С.Петрякової створений з метою збереження місцевої єврейської культурної спадщини, підвищення обізнаності та поваги по відношенню до єврейської культури, що включає історичні місця, предмети та артефакти. Ми хочемо привернути увагу громадськості до проблем зруйнованих синагог, загублених єврейських цвинтарів та масових поховань жертв Голокосту, які повинні бути правильно віднайдені, вшановані і увічнені. Наші щоденні зусилля є також способом віддати належне залишкам багатовікової культури місцевої української єврейської громади.

Через польові та архівні дослідження, виставки, лекції, конференції, збори та інші практичні заняття, що зачіпають різні аспекти єврейського життя, культури, історії, - ми прагнемо достукатися до сердець небайдужих людей, аби наголосити на багатстві і водночас складності української єврейської спадщини, віднайти забутий єврейський спадок і забезпечити їм вічну пам'ять.

Ми запрошуємо Вас до співпраці, та будемо раді Вашій підтримці, бо разом ми зможемо працювати над захоплюючими проектами заради збереження і розвитку матеріальної та духовної спадщини людства.

З найкращими побажаннями,

Мейлах Шейхет